Uusiutuvalle kunnalle linjat

Maakunta- ja sote-uudistus muokkaavat tulevaisuuden kuntaa merkittävästi. Kunnan tehtäviksi jäävät elinvoiman ja hyvinvoinnin ylläpito ja kehittäminen. On vaikea kuvitella, ettei se Pälkäneen kohdalla vaatisi asukkaiden ja yrittäjien houkuttelemista kuntaan. Ja ettei se edellyttäisi nykyisten kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden palvelutarpeiden tyydyttämistä. Näihin kaikkiin tarvitaan uuden kuntalain edellyttämiä toimintalinjoja, kuntastrategiaa, joiden mukaan kunnan viranhaltijoiden ja päättäjien on toimittava. Kuntalaki peräänkuuluttaa strategiasta lähtevää johtamista.

Sekä vanhan hallintojaon viimeiset vuodet että uuden mallin alkuajan kattavaa strategiaa odotetaan valmiiksi ensi vuoden alkukuukausina. Parhaillaan toimintalinjoja hahmotellaan kunta- ja aluekuulemisten sekä erityisryhmien tapaamisten kautta.

Kuntalaisia vaan on tullut tilaisuuksiin kovin vähän, Onkkaalassa nolla ja Luopioisten kirkolla neljä. Rautajärvellä oli onneksi EloTähkän täydeltä väkeä paikalla, ja Onkkaalassa koululaisia ihan reippaasti heidän itse junailemassaan tilaisuudessa.

Juuri nyt tarvitaan kaikkien hyvät ideat punnittaviksi, juuri nyt on aika vaikuttaa. Jos julkisemmat tilaisuudet menevät syystä tai toisesta ohi, käytettävissä on kuntalaisaloitteen tie ja suora vaikuttaminen valtuuston, hallituksen ja viranhaltijakunnan kautta tärkeiden asioiden saamiseksi pohdintaan.

Keskeinen ongelma taitaa olla Pälkäneen tuntemattomuus. Maakuntauudistuskin näyttää herättävän Pälkäneen ulkopuolisten kiinnostusta etupäässä Tampereeseen ja sen kehyskuntiin. Alueeltamme tunnetaan Sappee, kirkastusjuhlat, Kukkia ja Laitikkalan makukylä, mutta itse kunta ja sen erilaiset kylät ympäristöineen sekä ominaispiirteineen kaipaavat kirkastamista. Potentiaaliset tulijat pitää saada kiinnostumaan Pälkäneestä, käymään ja asumaan, ehkä yrittämäänkin täällä.

Mistä keinot mielenkiinnon herättämiseksi? Mitä palveluissa pitää kehittää? Onko kasvatusketju varhaisvuosista korkeakouluihin ja työelämään järjestyksessä? Miten hoidetaan nuorten, vanhusten ja vammaisten hyvinvointia? Tuetaanko yrittäjiä? Kuinka edistetään viihtyisyyttä kylissä?

Vastauksille, ehdotuksille ja ideoinnille kylittäin, yhdistyksittäin ja henkilökohtaisille kannanotoille on juuri nyt aika. Siten voi vaikuttaa kunnan ja kuntalaisten tulevaisuuteen.

 

Pertti Salminen

Kyynärö

Kommentointi on suljettu.