Kiitos luottamuksesta – työ alkaa

Tänä mullistuksen aikana oli vaikeahkoa arvioida ennalta kuntavaalien tulosta. Paikallisesti tulokset juoksevat aina jonkin verran valtakunnan suunnasta poikkeavasti sen mukaan, mikä huolestuttaa kuntalaisia. Kovasti vaikuttaa sekin, ketkä vetäytyvät valtuustosta ja minkälaisia ehdokkaita vaaleihin saadaan. Ensimmäistä kertaa mukana olevilla on vielä vaikeampaa, koska kuntatyössä saavutettua kannattajajoukkoa ei ole olemassa – keskeiseksi muodostuukin ehdokkaan muunlainen tunteminen.

Pälkäneen tulos näyttää ensi silmäyksellä noudattavan valtakunnallista linjaa. Tarkempi tutkiminen johdattelee kuitenkin joissakin kohdin poikkeaviin päätelmiin. Toki eri puolueissa näkyvät pitkään luotettujen osaajien korkeat äänimäärät, mutta monen merkittävän uran tehneen päättäjän jättäytyminen sivuun on tuottanut ensikertalaisillekin merkittäviä äänimääriä. Moni näyttää äänestäneen omalla asuinalueella tunnettua, jollakin elämänalalla aktiivista ehdokasta. Sinänsä varma valinta, koska ehdokas tuntee pakostakin seutunsa tarpeet ja ongelmat. Tämä äänestyskäyttäytyminen näyttää sataneen nyt kokoomuksen laariin, kaiketi puoluerajatkin ylittäen, ja siitä on seurannut puolueen äänimäärän kasvu verrattuna valtakunnalliseen menestykseen. Pälkäneellä luonnollisesti vaikutti kovasti myös perussuomalaisten puuttuminen listoilta.

Alustavasti voisi todeta, että Pälkäneen valtuustoon tulee hyvin edustajia eri elämän alueilta. Kaikki puolueet huomioon ottaen osaamista kunnan eteenpäinvientiin löytyy lähtökohtaisesti hyvinkin riittävästi. Keski-ikä on korkeahko, mutta jospa sen mukanaan tuoma kokemus on hyväksi muutosten aikana. Nuorten tarpeet on otettava lukuun. Naisia toki on liian vähän. Kotokonsulttienkin on syytä seurata tapahtumia kunnassa. Laajaa osaamista tullaan tarvitsemaan edessä olevista mullistuksista selviytymisessä. Tällaisessa kehyskuntien ulkopuolisessa pitäjässä onnistumisen edellytys on myös puolueiden ja valtuutettujen yhteistyö – sekä kunnan vastuulla olevissa asioissa että maakunnan järjestämisvastuisiin vaikutettaessa.

Omalta osaltani haluan kiittää äänestäjiä saamastani luottamuksesta.

Pertti Salminen

 

Kommentointi on suljettu.