Tulevan vuoksi kaikki uurnille

Ennakkoäänestys sujui vauhdilla, nyt sitten loputkin uurnille.

Vajaan vuoden sisällä toimeenpannaan kahdet ratkaisevan tärkeät vaalit, jos ajatellaan jokaisen kuntalaisen tulevaisuutta. On äärimmäisen merkittävää, että kuntalaisena äänestät nyt kunnanvaltuustoon henkilöitä, joilla on näkemyksiä, taitoja ja verkostoja saada riittävästi tietoa menossa olevista muutoksista sekä halua ajaa kunnan asukkaiden etua lukuisissa, jo vielä osittain arvaamattomissakin eteen tulevissa asioissa.

Kunnan palkattu ja luottamusmiesjohto päättävät kunnan jäljelle jäävien tehtävien järjestämisestä, mutta myös lausuvat paikallisen kannan maakunnan järjestäessä tehtäviään.

 

Kunnan järjestettävissä olevissa asioissa ratkaiseva merkitys on varhaiskasvatuksen mahdollisuuksien ja laadun turvaamisessa sekä peruskoulutuksen saatavuudessa ja toimivuudessa kunnan eri osissa, oman lukion tärkeyttä unohtamatta.

Työpaikkojen turvaamiseen ja lisäämiseen on olemassa eri keinoja, joista on löydettävä paikallisesti toimivimmat. Liikenteen järjestelyt, tieolot ja erilaiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvät palvelut ovat myöskin pitkälle asiaansa vihkiytyvien valtuuston ja toimikauden alussa valittavan hallituksen jäsenten vastuulla. Jonkinlaista palvelua pitää myös järjestää niille kuntalaisille, jotka eivät itse voi tai osaa hoitaa asiointejaan yhä digitalisoituvammassa yhteiskunnassamme.

 

Maakuntien suunnitelmista lausuttaessa kuntapäättäjien vastuu vain korostuu. Siinä yhteydessä astuu esiin sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden turvaaminen kunnan eri osissa.

Kuulin maanantain parturireissulla, että avun saapuminen vei tunnin ja 10 minuuttia, kun asiakas menetti tajuntansa kesken hiustenleikkuun Luopioisten kirkonkylällä. Ei tämä näin voi toimia.

Huolta on kannettava terveysasemien sijainnista ja aukiolosta, ambulanssien paikoista ja esimerkiksi vanhusten tarvitsemien palvelujen saatavuudesta. Maakunnallisen pelastuspalvelun ja muiden turvallisuusviranomaisten toiminnasta on myös syytä kantaa huolta ja ajaa esityksiä kokonaisturvallisuuden säilyttämiseksi ja parantamiseksi.

 

Pälkäne ei tule saamaan todennäköisesti montaakaan edustajaa maakuntavaltuustoon, jossa on suora vaikutusmahdollisuus maakunnan järjestämisvastuulla oleviin asioihin. Heti kuntavaalien jälkeen olisikin hyvä ryhtyä kunkin kohdallaan miettimään henkilöitä, joiden voisi arvioida kykenevän ajamaan kuntalaisten asioita maakuntavaltuustossa. Sinne valittavat muodostavat kunnan päätöksentekijöiden kanssa kokonaispaketin, jonka toimivuudella on tulevaisuutemme kannalta ratkaiseva merkitys

Kommentointi on suljettu.